فاکتورهای محیطی تاثیرگذار روی تولید آفلاتوکسین‌ها توسط قارچ Aspergillus parasiticus

عنوان دوره: بیست و دومین کنگره گیاهپزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
قارچ Aspergillus parasiticus Spear از جمله قارچ‎های تولیدکننده آفلاتوکسین می‌باشد. این قارچ از طریق رشد و تولید آفلاتوکسین روی مواد غذایی و محصولات کشاورزی باعث بوجود آمدن ضرر و زیان‏های اقتصادی و تغذیه ای قابل ملاحظه‌ای می‌شود. تولید متابولیت‎های ثانویه توسط قارچ‌ها که آفلاتوکسین‎ها جزئی از آن‌هاست به میزان زیادی تحت تأثیر عوامل و تنش‌های محیطی می‌باشد. لذا تحقیق حاضر با هدف بررسی تأثیر عوامل محیطی از قبیل دما، رطوبت و pH‌ روی تولید آفلاتوکسین در قارچ A. parasiticus (جدا شده از بسترهای خوراک مرغداری) بر بستر ذرت اجرا شد. بدین منظور ابتدا قارچ موردنظر روی محیط کشت‎های آب –آگار و PDA به روش تک اسپور کردن خالص‎سازی شد. سپس روی بستر ذرت به مدت هفت روز کشت و در طی این مدت تحت تیمارهای دمایی، رطوبت و pH در قالب طرح کاملاً تصادفی و در چهار تکرار قرار گرفت. سپس آفلاتوکسین‏های تولیدی قارچ توسط حلال‎های استونیتریل و متانول و موادی از قبیل رزین کاتیونی و آلومینیا کربن در ستون تصفیه بورتی استخراج و خالص شدند و در دمای 20- درجه سلسیوس نگهداری شدند. با استفاده از سه روش محیط کشت نارگیل-آگار، TLC و HPLC میزان کمی و کیفی آفلاتوکسین تولیدی توسط این قارچ سنجیده شد. نتایج این پژوهش مشخص کرد پرگنه این قارچ روی محیط کشت نارگیل-آگار و در زیر نور UV خاصیت تولید فلورسانس دارد که این خاصیت نشان‌دهنده توانایی این قارچ در تولید آفلاتوکسین می‌باشد. نتایج اولیه سنجش آفلاتوکسین توسط دستگاه HPLC نشان داد قارچ A. parasiticus چهار نوع آفلاتوکسین B1، B2، G1 و G2 را تولید می‌کند و آفلاتوکسین B1 و G2 به ترتیب بیشترین و کمترین میزان آفلاتوکسین تولید شده به‌وسیله این قارچ بود. همچنین بیش از 60 درصد از کل آفلاتوکسین‌های تولیدی مربوط به نوع B1 بود. درنهایت مشخص شد بهترین شرایط محیطی برای تولید آفلاتوکسین توسط قارچ A. parasiticus دمای 28 درجه سلسیوس، رطوبت 27 درصد بذر ذرت و 6 =pH است که به‎طور میانگین در هر شرایط به ترتیب 14/2، 03/2، 06/2 میکروگرم در میلی‌لیتر آفلاتوکسین تولید شد. همچنین دماهای زیر 18 و بالای 31 درجه سلسیوس و رطوبت‎های خشک و زیر 15 درصد بذر ذرت به‌طور معنی‎داری تا سطح یک درصد باعث کاهش تولید آفلاتوکسین در این قارچ شد. بنابراین در نتیجه اجرای این تحقیق و با مشخص شدن میزان تاثیر شرایط محیطی روی تولید تولید آفلاتوکسین توسط این قارچ، می‎توان تولید آفلاتوکسین این قارچ را به حداقل رساند و از صدمات و خسارات آن روی محصولات و مواد غذایی بخصوص مواد انباری تا حدود زیادی جلوگیری و پیشگیری به عمل آورد.
کلیدواژه ها