مقایسه اثر نانوذرات نقره سنتز شده به وسیله قارچ Trichoderma viride علیه قارچ Rhizoctonia solani عامل سوختگی غلاف برنج و باکتری Acidovorax avenae عامل لکه نواری برنج

عنوان دوره: بیست و دومین کنگره گیاهپزشکی ایران
نویسندگان
دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
برنج یکی از مهمترین گونه های غلات از نظر غذایی بوده و دومین محصول استراتژیک پس از گندم به شمار می رود. در شرایط آب و هوایی استان مازندران کشت برنج همواره با بیماریهای مهمی مواجه است. کنترل شیمیایی بیماریهای برنج هزینه بالایی دارد و به محیط زیست زیان میرساند. . نانو زیست فناوری، فناوری بالقوه ای است که از تلفیق علوم فناوری زیستی و نانوفناوری ظهور کرده است که با هدف تولید مواد در مقیاس نانومتر از طریق روشهای زیستی سازگار با محیط زیست در حال توسعه و پیشرفت است. در چند سال اخیر، تحقیقات روی سنتز نانوذرات با واسطه ی قارچ ها به علت قدرت تحمل و توانایی در تجمع زیستی فلزات، قارچ ها را در مرکز مطالعات بیولوژیکی نانوذرات فلزی قرار داده است .در این پژوهش، به منظور سنتز نانوذرات نقره از قارچ Trichoderma viride با شماره شناسایی ثبت شده TH288.5 ، به عنوان عامل احیاکننده نیترات نقره استفاده شد. اثر نانوذرات سنتز شده روی کنترل یک قارچ و یک باکتری بیماریزای مهم برنج مورد بررسی قرار گرفت. نانوذرات نقره که به وسیله این قارچ در محیط مایع تولید شدند، برای طیف سنجی با دستگاه اسپکتروفتومتر ارزیابی شدند و هچنین نانوذرات سنتز شده با میکروسکوپ الکترونی عبوری تعیین خصوصیات شدند. نتیجه نشان داد نانوذرات نقره سنتز شده، به شکل تقریبا کروی با اندازه 50-25 نانومتر با قابلیت تولید مجدد و دوام طولانی مدت می باشند. بررسی اثر نانوذرات نقره سنتز شده علیه قارچ Rhizoctonia solani عامل سوختگی غلاف برنج با شماره شناسایی ثبت شده 137 و باکتری Acidovorax avenae عامل لکه نواری برنج با شماره شناسایی ثبت شده در بانک ژنKF998585 در شرایط آزمایشگاهی استفاده شد. برای قارچ از روش اختلاط نانوذرات نقره سنتز شده با محیط کشت PDA و برای باکتری به روش ایجاد چاهک در پلیت حاوی محیط کشت NA، استفاده شد که تمامی این مراحل در سه تکرار و با مقادیر مختلف مورد ارزیابی واقع شد . نتیجه آزمایش نشان داد، اثر نانوذرات نقره سنتز شده در غلظت یک میلی مولار علیه قارچ R. solani در مقایسه با باکتری A. avenae ، ممانعت صد در صد از رشد برای باکتری در غلظت یک میلی مولار به مقدار 100میکرولیتر دارد اما در مورد قارچ با غلظت یک میلی مولار به مقدار 100میکرولیتر بازدارندگی و کنترل از رشد مشاهده نشد، اما کنترل از رشد این قارچ در غلظت یک میلی مولار به مقدار 500 میکرولیتر مشاهده شد، هچنین نتایج بدست آمده به صورت آماری با نرم افزار آماری SPSS در قالب طرح تحلیل واریانس یک‌طرفه و در نهایت مقایسه و گروه‌بندی میانگین ها به کمک آزمون دانکن در سطح %5 (05/0 P<) انجام شد. به طور کلی می توان گفت اثر نانوذرات نقره سنتز شده در غلظت برابر، علیه باکتری بیشتر از قارچ می باشد.
کلیدواژه ها