معرفی دو آرایه Bipolaris sorokiniana و Alternaria alternata جدا شده از نخود
عنوان دوره: بیست و دومین کنگره گیاهپزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
نخود Cicer aritinum L یکی از مهمترین محصولات در حال کشت در جهان است منبع مهم مواد غذایی انسان و دام است که به مدیریت حاصلخیزی خاک بخصوص در مناطق خشک کمک میکند. در این تحقیق بهمنظور شناسایی قارچهای همراه ریشه و طوقه نخود در استان لرستان طی سال زراعی 93 از مزارع نخود مناطق مختلف نمونههای آلوده و مشکوک به آلودگی جمعآوری و با ذکر مشخصات داخل کیسههای پلاستیکی قرار داده شد و به آزمایشگاه منتقل گردید. بدین منظور هر شهرستان به چند منطقه تقسیم شد و از هر منطقه،3 مزرعه انتخاب گردید. پس از انتقال نمونهها به آزمایشگاه در یخچال نگهداری شدند. برای جداسازی جدایهها از بافتهای ساقه، ریشه و طوقه قطعات 5-3 میلیمتری تهیه گردید. قطعات مذکور پس از شستشو با آب معمولی با محلول هیپوکلریت سدیم 1درصد به مدت 3-1 دقیقه ضدعفونی و سه مرتبه با آب مقطر سترون شستشو و روی کاغذ صافی سترون خشک گردید و در هر تشتک پتری 4-3 قطعه روی محیط کشت عمومی کشت داده شدند و در دمای ċ 25 نگهداری شدند و پس از رشد قارچ از حاشیه جوان پرگنه قارچ زیر کشتهایی تهیه و قارچ جداسازی شد. سپس قارچها با استفاده از محیط کشت آب – آگار (WA) تک اسپور و خالص شدند. و در مجموع، 50 جدایه قارچی به دست آمد قارچها بر اساس مشخصات ریخت شناختی و با استفاده از کلیدهای معتبر و مقالات شناسایی شدند. در این تحقیق دو گونه Bipolaris sorokiniana و Alternaria alternata شناسایی شد و نخود به عنوان میزبان جدید برای این دو گونه در ایران گزارش می شود. به منظور تست بیماریزایی جدایه ها آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. پس از 15 روز، گیاهچههای نخود از ماسه خارج و با سوسپانسیون اسپور106×1 به مدت 2-1 دقیقه با استفاده از روش فروبردن ریشه مایهزنی شدند. در روش آغشتهسازی ریشهها پس از ایجاد چند زخم کوچک در ریشه و در نزدیک طوقه به وسیله چاقوی جراحی سترون، ریشه و طوقه نشاءها به مدت 2-1 دقیقه در داخل سوسپانسیون قارچ نگهداری شدند. بلافاصله گیاهچههای مایهزنی شده در گلدانهایی که یک روز قبل آبیاری شده بودند، کشت داده و پس از کشت آبیاری شدند. ریشه گیاهچههای شاهد نیز به مدت 5/1 دقیقه با آب مقطر مایه زنی شدند و سپس گلدانهای کشت شده در گلخانه و در دمای 25-20 ċ نگهداری شدند در آزمون بیماریزایی، همه جدایههای به دست آمده روی گیاهچههای نخود بیماریزا بودند و علایمی از قبیل، پوسیدگی ریشه و طوقه ایجاد کردند
کلیدواژه ها