اثر عصاره اکدیستروئیدی اسفناج Spinacia oleracea بر پارامترهای دموگرافیک و ترکیبات بدن شب پره پشت الماسی Plutella xylostella

عنوان دوره: بیست و یکمین کنگره گیاه پزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
در این پژوهش تاثیر عصاره اکدیستروئیدی اسفناج Spinacia oleracea L. (Chenopodiaceae)پس از تغذیه، بر برخی پارامترهای دموگرافیک و ترکیبات بدن شب پره پشت الماسیPlutella xylostella L. (Lepidoptera: Plutellidae)، از آفات مهم چلیپائیان، در دمای C1±25، رطوبت % 5±65 و شرایط نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی بررسی گردید. تجزیه عصاره متانولی اسفناج با استفاده از دستگاه HPLC-MS نشان داد که این عصاره حاوی 20 هیدروکسی اکدیزون است. نتایج نشان داد، پس از تغذیه لارو سن سوم شب پره پشت الماسی از غذای تیمار شده با غلظت های زیرکشنده عصاره اکدیستروئیدی اسفناج،کاهش معنی دار در نرخ ذاتی افزایش جمعیت، نرخ خالص باروری، نرخ خالص زادآوری و تعداد تخم در روز شب پره مورد آزمایش ایجاد گردید. سپس عوارض بیوشیمیایی به وجود آمده ناشی از تغذیه از طریق اندازه گیری مقدار ترکیبات بدن و آنزیم ها بررسی شد. کاربرد غلظت های زیرکشنده عصاره در غذای لاروهای سن سوم موجب کاهش مقدار گلیکوژن، پروتئین، چربی کل و کلسترول در شب پره پشت الماسی گردید. همچنین مقدار آنزیم های آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز کاهش یافت. این نتایج نشان داد که عصاره اکدیستروئیدی اسفناج می تواند با کاهش تولید مثل و ذخیره انرژی در کاهش جمعیت حشرات آفات موثر باشد.
کلیدواژه ها