سطوح مختلف حساسیت در چند رقم ایرانی برنج در برابر عامل بیماری نوار قهوه ای باکتریایی

عنوان دوره: بیست و یکمین کنگره گیاه پزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
بیماری نوار قهوه ای (Bacterial brown stripe) با عامل Acidovorax avenae subsp.avenae از بیماری های برنج در خزانه می‌باشد، که روی برگ های گیاهچه ها خطوط نواری آبسوخته و قهوه‌ای ایجاد می‌کند. به منظور بررسی سطح مقاومت گیاه برنج به این پاتوژن، 4 رقم طارم، ندا، شیرودی و ساحل مورد آزمایش قرار گرفتند. سوسپانسیونی از باکتری با غلظت 107 سلول در هر میلی لیتر به گیاهچه ها تزریق شد و گیاهان در شرایط گلخانه نگهداری شدند. شروع علائم و گسترش نوارهای قهوه ای روی ارقام در 4، 6، 8 و 12 روز پس از تلقیح مشاهده و یادداشت برداری شد. جهت تعیین میزان توسعه باکتری در ارقام این بررسی، 14 روز پس از آلودگی، سوسپانسیون رقیق حاوی قطعاتی از بافت آلوده برای هر رقم تهیه و 50 میکرولیتر از آن روی محیط کشت نوترینت آگار حاوی دکستروز به صورت چمنی کشت داده شد. پتری‌ها در اتاقک رشد در شرایط دما و رطوبت مناسب به مدت 24 ساعت نگهداری شدند. شمارش تعداد کلنی های رشد یافته روی هر یک از پتری‌ها با دستگاه کلنی شمار صورت گرفت. نتایج حاصل از بررسی توسعه علائم نواری روی گیاهچه ها و همچنین شمارش تعداد کلنی‌های رشد یافته برای هر رقم بیانگر حساسیت بالای رقم طارم در برابر این بیماگر بود. همچنین رقم ساحل با کمترین توسعه علائم و تعداد کلنی رشد یافته باکتری به عنوان رقم مقاوم ارزیابی شد.
کلیدواژه ها