بررسی اثر حشره کشی اسانس آویشن شیرازی Zataria multiflora Bioss و امواج میکروویو روی شپشه آرد Tribolium castaneum Herbst

عنوان دوره: بیست و یکمین کنگره گیاه پزشکی ایران
نویسندگان
دانشگاه ارومیه
چکیده
در دهه‌های اخیر به دلیل افزایش تمایل مصرف‌کنندگان به استفاده از مواد غذایی عاری از بقایای حشره‌کش‌های شیمیایی، توجهات به جایگزینی حشره‌کش‌های قدیمی با عوامل کم خطر جهت کنترل حشرات افزایش یافته است. ترکیبات گیاهی و امواج میکروویو به عنوان عوامل سازگار با محیط زیست می‌توانند جایگزین مناسبی برای آفتکش‌های شیمیایی محسوب ‌شوند. در این تحقیق امکان استفاده از اسانس آویشن شیرازی و امواج میکروویو جهت کنترل حشرات کامل شپشه آرد مورد ارزیابی قرار گرفت. برای انجام آزمایش سمیت تنفسی، کاغذهای صافی پس از قرار گرفتن در قسمت داخلی درپوش ظرف‌های 60 میلی لیتری با غلظت 33/8 میکرولیتر بر لیتر هوا از اسانس گیاهی آغشته شده و درب ظرف‌ها از اطراف توسط چسب نواری مسدود شد. جهت موج‌دهی، واحدهای آزمایشی درون دستگاه میکروویو قرار گرفت. آزمایش در 4 تکرار انجام شد و برای هر تکرار از 15 حشره کامل شپشه آرد استفاده گردید. درصد مرگ و میر حشرات کامل در غلظت 33/8 میکرولیتر بر لیتر هوا از اسانس گیاهی و زمان‌های مختلف موج‌دهی (0، 40، 50، 60 و 70 ثانیه ) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش مدت زمان موج‌دهی میزان تلفات افزایش یافت. مقدار LT50 و LT95 محاسبه شده بر مبنای تجزیه پروبیت داده‌ها پس از گذشت 24 ساعت به ترتیب 35/45 و 32/75 ثانیه می‌باشد. میزان مرگ و میر در کمترین و بیشترین زمان موج‌دهی به ترتیب 36% و 95% ثبت شد. نتایج بدست آمده، حاکی از امکان کنترل موفق شپشه آرد با استفاده از اسانس آویشن شیرازی در کاربرد همزمان با امواج میکروویو می‌باشد
کلیدواژه ها