استفاده از سدیم آلژینات برای فرمولاسیون اسانس ضدباکتریایی گیاه آنیسون

XML
عنوان دوره: بیست و یکمین کنگره گیاه پزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
تاکنون اثر بازدارنده ترکیبات و اسانس‌های مختلف گیاهی بر عوامل بیماری‌زای گیاهی و حشرات آفت، بررسی و گزارش گردیده است. اما کاربرد موثر آنها به دلیل مشکلات مربوط به فرمولاسیون، کاربرد در محیط مزرعه و باغ و همچنین عدم پایداری آنها در محیط همواره با مشکل روبرو بوده است. استفاده از پلیمرها برای فرمولاسیون این ترکیبات می‌تواند ضمن تسهیل فرمولاسیون، نگهداری و کاربرد اسانسها ، به افزایش ماندگاری در محیط و رهایش کنترل شده‌ی آنها کمک نماید. در این بررسی ابتدا اسانس گیاه آنیسون(Pimpinella anisum) ازدانه های خشک آن به روش تقطیر با آب و به کمک دستگاه کلونجر استخراج گردید. سپس از محیط کشت نوترینت براث حاوی 5 درصد دی متیل سولفوکساید حاوی رقت های مختلف اسانس آنیسون، برای تعیین حداقل غلظت بازدارندگی از رشد و حداقل غلظت کشندگی آن علیه دو باکتری Agrobacterium vitis و Erwinia amylovora به عنوان عوامل بیماریزا استفاده شد. پس از اطمینان از خواص ضدباکتریایی اسانس آنیسون روی عوامل بیماریزای مورد نظر، از سدیم آلژینات برای فرموله کردن آن استفاده گردید به این صورت که 300 میکرولیتر اسانس بعد از رقیق سازی در حلال دی متیل سولفوکساید به 4 ‌سی‌سی محلول آلژینات اضافه شده و به مدت یک دقیقه ورتکس شد. سپس سوسپانسیون حاصله قطره وار درون محلول کلرید‌کلسیم ریخته شد. کارایی بیدها در نگهداری اسانس و رهایش تنظیم شده‌ی آنها در شرایط مختلف آزمایشگاهی طی فواصل زمانی مشخص و در یک دوره‌ی سه ماهه بررسی گردید. نتایج نشان داد که این روش به طور موفقیت آمیزی قادر به فرموله کردن اسانس مورد نظر بوده و قادر است با جذب رطوبت موجود در محیط، آزادسازی کنترل شده‌ای از این ترکیبات فراهم نماید. این اولین گزارش در مورد استفاده از سدیم آلژینات برای فرموله کردن اسانس آنیسون، با اثر ضد باکتریایی است.
کلیدواژه ها