بررسی کنترل بیولوژیک کپک سبز مرکبات با عامل Penicillium digitatum توسط باکتر‌ی‌های آنتاگونیست

عنوان دوره: بیست و یکمین کنگره گیاه پزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
کپک سبز با عامل Penicillium digitatum Sacc. یکی از بیماری‌های بسیار مهم پس از برداشت مرکبات می‌باشد. در سال‌های اخیر روش‌های کنترل بیولوژیک این بیماری‌ها به دلیل تأثیر سؤ باقیمانده‌های سموم روی میوه‌ها بسیار رایج شده است. در این تحقیق توانایی باکتری‌های مفید در کنترل کپک سبز مورد بررسی قرار گرفت. پنجاه و دو استرین جدا شده از ریزوسفر و قسمت‌های هوایی گیاهان جهت بررسی فعالیت ضد قارچی آن‌ها علیه پاتوژن در شرایط آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفتند. تأثیر استرین‌های منتخب در جوانه‌زنی اسپورها و رشد هیف در محیط PDB بررسی شد. پس از گذشت یک هفته، ده استرین (Bacillus subtilis TV-6F, B. subtilis TV-12H, B. subtilis TV-17C, B. pumilus TV-73F, B. cereus TV-79B, B. megaterium TV-103B, B. pumilus RK-103, Rhizobium rubi A-16, B. cereus EK-7 and B. subtilis BA-140) علیه پاتوژن در محیط کشت PDA با داشتن هاله بازدارنده (34-6 mm) فعالیت آنتی‌بیوزی و یا با رقابت کردن فعالیت هیپرپارازیتی نشان دادند. سوسپانسیون سلولی B. subtilis TV-17C، B. cereus TV-79B و R. rubi A-16 مانع اسپورزایی P. digitatum شد. علاوه بر این استرین‌های R. rubi A-16 و B. subtilis TV-17C شدت بیماری را بر روی میوه‌ها کاهش دادند. در نتیجه این دو استرین می‌توانند به عنوان عوامل بیوکنترل جدید در کنترل کپک سبز مرکبات با عامل P. digitatum مورد استفاده قرار بگیرند.
کلیدواژه ها